این برنامه در دو هفته برای کلیهی دانشآموزان پیشدبستانی تا پنجم دبستان فرهنگ اجرا شد. برنامهی جامع استعدادیابی در دبستان فرهنگ برای اولین بار با همکاری کمیته استعدادیابی استان تهران زیرمجموعه فدراسیون ورزشهای همگانی انجام شد.
بطور کلی دو روش اصلی انتخاب و شناسایی ورزشکاران مستعد وجود دارد:
روش طبیعی برنامهی جامع استعدادیابی در دبستان فرهنگ این است که ورزشکار در نتیجه تاثیرات موضعی و مقطعی به یک رشته ورزشی روی می آورد. پیشرفت تدریجی در اجراهای ورزشی ورزشکار که به وسیله انتخاب طبیعی برگزیده شدهاند، به مستعد بودن یا نبودن این ورزشکاران در رشته ورزشی بستگی دارد. اغلب اتفاق میافتد که پیشرفت و تکامل اجراها به دلیل انتخاب نادرست رشتهی ورزشی ، بسیار کند انجام میشود.
در روش علمی یا منظم، همانطور که در دبستان فرهنگ اجرا میشود با انجام آزمونهای علمی توسط متخصصان و کارشناسان علوم ورزشی ، افراد به طور علمی شناسایی و به سمت رشته ورزشی مناسب راهنمایی میشوند. کسانی که به طور علمی انتخاب میشوند در مقایسه با ورزشکارانی که از طریق روش طبیعی انتخاب میگردند، برای رسیدن به اجراهای ورزشی بهینه و ماهرانه به زمان کمتری نیاز دارند. در رشتههایی که قد و وزن امتیاز محسوب میگردد (مانند: بسکتبال، والیبال، فوتبال، قایقرانی، پرتاب ها و غیره) انتخاب به روش علمی باید دقیقا مورد توجه قرار گیرد. به همینترتیب، این امر در مورد رشتههایی که سرعت ، زمان عکسالعمل ، سازگاری و قدرت تعیینکننده هستند نیز صدق میکند (دوهای سریع، جودو و هاکی، پرشها و غیره). در مجتمع آموزشی فرهنگ به کمک متخصصان وکارشناسان علوم ورزشی، چنین توانایی هایی کشف و آشکار میشوند.
مراحل پیشرفت ورزشکار بعد از استعدادیابی
۱- رشد همهجانبه و کامل
۲- تخصصی شدن ورزش
۳- رسیدن به حداکثر تواناییها در ورزش مورد نظر
مراحل برنامهی جامع استعدادیابی در دبستان فرهنگ
- تست پیکر سنجی، اندازهگیری ویژگیهای پیکرسنجی مث قد، وزن، طول گسترده دست، دست برتر، پای برتر، شاخص توده بدنی، تیپ بدنی، قد پدر، قد مادر
- ایستگاه تعادل شامل راه رفتن به جلو روی چوب موازنه و راه رفتن به عقب روی چوب موازنه
- ایستگاه انعطافپذیری
- ایستگاه توان شامل پرش طول جفتی و پرتاب دو دستی توپ در حالت نشسته
- ایستگاه سرعت شامل دویدن بیست متر
- ایستگاه هماهنگی و جابهجایی شامل یورتمه رفتن( حفظ الگو برای ۴ گام متوالی برای حداقل ۱۰ متر)، لیلی کردن( حفظ الگو برای ۳ گام متوالی حداقل ۵ متر)، سر خوردن( حفظ الگو برای ۴ گام متوالی حداقل ۱۰ متر)
- ایستگاه مهارتهای توپی و کنترلی شامل دریبل درجا( حفظ الگو برای ۴ حرکت)، دریبل در حرکت( حفظ الگو برای ۶ تکرار حداقل ۱۰ متر)، دریافت توپ( از فاصله ۵ متری برای ۳ تکرار متوالی)، ضربه به توپ با پا( از فاصله ۱۰ متری)
از دیگر فاکتورهای تعیینکننده استعداد شرایط فیزیکی و سنجش علاقهمندی دانشآموزان است. دانشآموزان باید در اولین قدم به شرایط فیزیکی خودشان توجه داشته باشند و سعی کنند رشته ورزشی را متناسب با شرایط فیزیکی مورد نیاز برای آن زمینه انتخاب کنند. همچنین در نظر داشته باشند بیشتر کسانی که ورزشکاران حرفهای شدهاند، در ابتدا به آن علاقهمند بودهاند و چه بسا عامل علاقه مهمتر از تواناییهای فیزیکی است.